Menu

Ecologie

We leven op een van de mooiste planeten in het universum. Maar momenteel vernietigen we als mensen in een rap tempo de leefomstandigheden op aarde. De Zesde Massa Extinctie en de Klimaatcrisis zijn veroorzaakt door het kapitalisme dat oneindig wil groeien en de illusie dat we als mens afgescheiden zijn van de natuur. De uitdaging is om weer te ervaren dat we intrinsiek onderdeel zijn van de natuur en zo snel mogelijk oplossingen toe te passen waarmee we ecosystemen kunnen herstellen. Daarmee vinden we tegelijkertijd nieuwe levenswijzen voor onze menselijke systemen die wel in balans zijn met al het leven op deze planeet.

Gelukkig bestaan er oplossingen om de natuur op aarde te herstellen. Er bestaan zelfs zulke goede oplossingen dat iedereen die ze ontdekt stijl achterover slaat dat we ze niet op grote schaal gebruiken. In de woorden van ecosysteem-herstelpionier John D. Liu: “If we can restore large scale damaged ecosystems, why don’t we do that?!” Het is mogelijk om op grote schaal ecosystemen te herstellen. Én om als mens op een evenwichtige manier te voorzien in onze behoeftes aan voedsel, water, energie, onderdak, ontspanning, creativiteit en sociale relaties. Kortom de behoeftes van de mens hoeven niet in tegenspraak te zijn met de behoeftes van de planeet.

In het onderstaande artikel lees je in jouw omgeving kan bijdragen aan het herstellen van de ecologie door het toepassen van permacultuur principes. Binnenkort vind je hier artikelen over welke spectaculaire vormen van landschapsherstel al zijn uitgevoerd op onze planeet. Met welke principes ecosysteem-herstel pioniers werken. En wat er in Nederland op dit gebied gebeurt.

Als je niet kan wachten op de artikelen over grootschalig landschapsherstel, kijk dan nu alvast de Tegenlicht documentaires Groen Goud 1 en 2. Je ziet hier spectaculaire voorbeelden, zoals het Loess plateau hieronder. Voor mij was deze documentaire een life-changer!

Het Loess plateau in China, een gebied ter grootte van België dat door eeuwenlange overbegrazing was geërodeerd, werd tussen 1994 en 2005 hersteld door de Chinese overheid.

Menu