Menu

Biodiversiteitsproject in Friesland

Ik heb 1,5 jaar in een yurt op het Friese platteland gewoond. Een prachtig avontuur op een van de stilste plekken van Nederland onder de sterrenhemel.

Op dit terrein van 1,3 hectare heb ik verschillende projecten met de eigenaren van het terrein gedaan om de bestaande ecologie te ondersteunen en de biodiversiteit te vergroten. Zo heb ik een gefaseerd maaiplan voor het kruidenrijke weiland gemaakt. Zijn er twee hagen met een goede bloeiboog van inheemse planten van ieder 30 meter gepland als beschutting en voedsel en voorplantingsplekken voor insecten, vogels en zoogdieren. En hebben we een natuurlijke vijvertuin aangelegd en de boomgaard van een kruidenrijke en eetbare onderbegroeiing voorzien.

Uitgangspunt in mijn omgang met het land zijn de principes en ontwerpmethodes van de permacultuur. Aangevuld met kennis uit de ecologische landbouw en wildcrafting en fytotherapie (moderne kruidengeneeskunde). Ik werk ook zoveel mogelijk bewust met alle levende wezens en ecosystemen samen en sta op een praktisch animistische manier in het leven.

Binnenkort schrijf ik twee blogs die meer in detail uitleggen hoe je een kruidenrijk grasland creëert en onderhoud en hoe je een eetbare onderbegroeiing voor een boomgaard ontwerpt.

Hieronder enkele foto’s van de yurt en de projecten op het terrein.

Menu