Als je niet zo’n lezer bent en de kern van mijn verhaal graag in 10 minuutjes wil zien. Bekijk dan dit filmpje van de speech die ik in mei 2015 op de Dam in Amsterdam gaf!
Voedsel: het behoort tot de basis van de menselijke samenleving. Maar hoe verbouwen we ons voedsel? En welke effecten heeft dat op de aarde en onze medemensen? Kunnen we voedsel, dat we toch iedere dag tot ons nemen, gebruiken om de wereld te verbeteren? Ja, dat kan! Goed nieuws voor degene die graag in hun dagelijks leven een steentje bijdragen aan een mooiere, rechtvaardigere en duurzamere samenleving.
De schrijnende praktijk is op dit moment helaas dat het mondiale industriële landbouwsysteem een verwoestende werking op de aarde en het leven van mensen in ontwikkelingslanden heeft. Een gevaarlijke ontwikkeling die ons als mensen tot de rand van de afgrond brengt: zonder voedsel immers geen mensheid. Gelukkig laten veel mensen (boeren, wetenschappers, ondernemers, activisten en vooruitstrevende politici) wereldwijd zien dat we het vermogen hebben om te evolueren naar een ecologische en rechtvaardige landbouwsystemen die milieuproblemen weer op kunnen lossen en inherent goed zijn voor mens, dier en aarde! Of het lukt om deze transitie op grote schaal door te voeren, hangt af van de steun die wij ze geven. Het voortbestaan van onze samenleving ligt dus letterlijk op ons bord!
Landbouw is dus een sleutelgebied in de wereldwijde transitie naar echt duurzame, rechtvaardige samenlevingen. Daarom is het belangrijk om te weten op welke manier voedsel kan worden verbouwd en wat de effecten hiervan zijn. We hebben namelijk allemaal dagelijks effect op de voedselsystemen waarin we leven en het is iedereens verantwoordelijkheid. Gelukkig is hier veel informatie over te vinden: in boeken, internet-artikelen, social media, wetenschappelijke publicaties en conferenties. Toch kan het moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien. Het duurzaamheidsdebat over landbouw kent veel tegengestelde meningen en visies en wordt vertroebeld door machtsbelangen van grote multinationals en een onvermogen van politici en wetenschappers om buiten de box te denken.
De volgende pagina’s zijn geschreven voor mensen die graag de kern van het landbouwdebat willen meekrijgen & willen weten wat ze in hun dagelijks leven kunnen doen om de transitie naar ecologische landbouwsystemen te ondersteunen. Het is een overzichtelijk verhaal waarin boerenverstand, intuïtie en wetenschap samen komen. De basis wordt helder en duidelijk uitgelegd en via artikelen en blogs kan je je dieper inlezen op de onderdelen die je interessant vindt!
Graag neem ik je mee naar het beginpunt van mijn eigen reis in het landbouwdebat… de ontdekking dat op dit moment een groot deel van onze voedselketen wordt beheerst door een handjevol multinationals met een dubieuze agenda en bedrijfsvoering! —->