Menu

Plekken

Ik draag graag praktisch bij aan het beschermen van ecosystemen en het vergroten van de biodiversiteit in Nederland. Er zijn twee bijzondere plekken in Nederland waar ik dit momenteel doe.

PermacultuurCentrum Haarlem
In 2015 ben ik met een groep permaculturisten in Haarlem een communitytuin van 3000 m2 gestart. Het is prachtig om te zien hoe de permacultuur manier van tuinieren – waarbij je meewerkt met de intelligentie van ecosystemen en al het leven ondersteunt – ervoor heeft gezorgd dat de natuur op dit terrein volop tot bloei is gekomen. Het is nu een van de ecologisch meest waardevolle terreinen van Haarlem. Ik ben als oprichter en voorzitter van de stichting aan deze plek verbonden.

Biodiversiteitsproject in Friesland
Van april 2020 t/m augustus 2021 heb ik in een yurt op het Friese platteland gewoond. Op dit terrein van 1,3 hectare heb ik de eigenaren geholpen om de biodiversiteit te vergroten. Het was heel bijzonder om te wonen op een plek waar je zo nauw verbonden bent met alles wat daar leeft – van insecten en inheemse weideplanten tot kerkuilen, zilverreigers en marters – en te kijken hoe je dit leven kan ondersteunen. Ik ga dan ook regelmatig terug naar deze plek om te genieten en indien nodig de eigenaren over het beheer te adviseren.

Menu