Menu
Blog

Red het Sterrebos


Update

 • In de ochtend van 8 februari 2022 werden de bosbeschermers van het Sterrebos in Limburg onverwacht en zeer snel ontruimd door de politie. VDL Nedcar begon direct met de kap van het bos terwijl de bosbeschermers nog uit de bomen werden gehaald. Een rechter oordeelde een aantal weken later dat deze snelle ontruiming en kap niet volgens de regels waren verlopen en legde de bosbeschermers geen straffen op. De overheid gaat in opdracht van de Tweede Kamer ook een onderzoek doen naar de mogelijk illegale kap van het Sterrebos.
 • De bewegingen die samen het Sterrebos beschermden, zijn nu een project begonnen om natuur in heel Nederland te beschermen! Bekijk hun website Bedreigde Natuur en meld gebieden aan waar de natuur bedreigd wordt!
 • In deze post kan uit de eerste hand je lezen wat de hartverscheurende effecten van de kap van een bos zijn op de dieren die er wonen. Het is een fragment uit het boek ‘De hertenman’ van Geoffroy Delorme die 7 jaar in een bos in Frankrijk woonde en daar goede vrienden werd met vele reeën en andere dieren.

  Originele blog

  Het Sterrebos is een bos van 200 jaar oud in Limburg waar reeën, dassen, vleermuizen en broedvogels wonen. Door zijn rustige ligging is het een unieke plek. Helaas wordt dit bos ernstig bedreigd. Het naastliggende VDL Nedcar wil voor een fabrieksuitbreiding 3/4 van het bos kappen. Met deze uitbreiding willen ze Rivian, een Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s, overhalen om daar hun nieuwe productielijn te vestigen.

Een bos vol planten en dieren kappen om een fabriek voor elektrische auto’s te bouwen. Dat is natuurlijk niet duurzaam. VDL Nedcar claimt de vernietiging van het bos te willen ‘compenseren’. Maar het is onmogelijk om natuur te ‘compenseren’. Iedere boom is een klein ecosysteem op zichzelf met talloze schimmels, planten, insecten, vogels en zoogdieren. De rijkdom en de individuen in dit bos kunnen niet vervangen worden. Het duurt bovendien honderden jaren voordat een stuk met nieuwe aangelegde bomen dezelfde mate van biodiversiteit en capaciteit van CO2 opslag bereikt. Bovendien: als we zo doorgaan dan zorgt extreme klimaatverandering ervoor dat een nieuw stuk bos nooit deze rijkdom zal bereiken. Natuur ‘compenseren’ bestaat dus niet en nieuwe bomen op een andere plek planten is dan ook nooit de oplossing. We moeten ons richten op het beschermen en behouden van de bestaande biodiversiteit en natuur. En daarnaast nieuwe natuurgebieden aanleggen en menselijke gebruiksgebieden op een ecologische wijze inrichten.

Het moet nog blijken of VDL NedCar definitief toestemming krijgt voor de kap: op 23 februari is de uitspraak van de Hoge Raad in een bodemprocedure die is aangespannen door een lokale groep. En op 1 maart sluit het kapvenster in Nederland. Het is dus van belang om tot die tijd het Sterrebos fysiek te beschermen. Er zijn genoeg lege, bestaande bedrijfsterreinen in Limburg waar Nedcar een uitbreiding voor hun fabriek kan bouwen.

Red het Sterrebos voert actie om de dieren, planten en schimmels van het Sterrebos te beschermen. Sinds 28 januari 2022 zitten er bosbeschermers in de bomen van het Sterrebos. Deze klimmers beschermen de bomen tegen de aankomende kap. Daarbij kunnen ze jouw hulp goed gebruiken. Ga naar de website van Red het Sterrebos of lees hieronder wat je kan doen.

 • Doe een donatie aan Red het Sterrebos
 • Stuur een bericht naar Rivian – de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s – en roep ze op om een andere locatie te zoeken en niet mee te werken aan deze natuurvernietiging.
 • Volg Red het Sterrebos op instagram, facebook en twitter en deel hun berichten
 • Teken en deel de petitie voor het behoud van het Sterrebos
 • Schrijf naar de politieke vertegenwoordigers van de provincie Limburg en de stad Born
 • Hang de poster van Red het Sterrebos voor je raam
 • Praat met mensen in je omgeving over het Sterrebos en ga er een keer heen om dit unieke stuk natuur te beleven
 • Stuur een ingezonden brief naar een krant of opiniewebsite over waarom jij vind dat het Sterrebos behouden moet blijven

De beweging Red het Sterrebos is expliciet voor het creëren van duurzame banen. Ze snappen dat in het huidige kapitalistische systeem deze fabriek werkgelegenheid kan bieden voor de bevolking in de aangrenzende dorpen, alhoewel dit ook onzeker is omdat de autobranche sterk robotiseert en er nu al vacatures over de grens worden uitgezet. Maar zolang we als samenleving niet het huidige kapitalistische economische systeem vervangen, blijven mensen voor hun inkomen afhankelijk van wispelturige multinationals met hun vernietigende industrieën. Het is dan ook onze gezamenlijke opdracht om het kapitalisme te vervangen door eerlijke en ecologische samenlevingsvormen. Red het Sterrebos pleit voor het creëren van banen in de elektrische auto-industrie op een andere locatie. Behoud van het bos en duurzame banen gaan namelijk prima samen.

In het Sterrebos wonen verschillende soorten vleermuizen, broedvogels, dassen, reeën, wild zwijn, wezels, de levendbarende hagedis en de kleine ijsvogelvlinder. Deze dieren wonen hier omdat het Sterrebos geen paden heeft en niet ‘onderhouden’ wordt. Daardoor kunnen deze dieren in dit gebied veilig leven. En daar hebben ze recht op, zeker in een wereld die hen steeds verder verdrukt. Laten we zorgen dat het Sterrebos een veilige woonplek blijft voor deze dieren en planten.

De klimmers van Red het Sterrebos hebben 12 dagen in de bomen gezeten! Ze hebben zelfs storm Corrie getrotseerd. Bosbeschermers zetten hun fysieke lichamen in om de kap van bossen te voorkomen.

Menu